ספרי עיון ומחקר    סוציולוגיה ופסיכולוגיה   טראומה כהזדמנות

חיפוש מתקדם
חיפוש ספר
חינוך
משפט
ספרי ניהול
מדע המדינה
סוציולוגיה ופסיכולוגיה
עבודה סוציאלית
היסטוריה ופילוסופיה
גיאוגרפיה
רפואה
נושאים שונים
ספרי לימוד ומדריכים
סדרת מדע וטכנולוגיה
סדרת מעשה בראשית
ספרי מב"ט לכיתות א-ב
ספרי מב"ט לכיתות ב-ג
ספרי מב"ט לכיתות ג-ד
ספרי מב"ט לכיתות ה-ו
מבט לגן
הספריה של מבט לגן
בית הספר היסודי
חטיבת הביניים
בית הספר העל יסודי

    חזרה לדף הקודםלסיווג הספרים  בקטלוגשליחת קישור לספר  לחבריםהדפסה ידידותית

טראומה כהזדמנות
שליטה ומשמעות כמנועי צמיחה ממשבר
מאת: שלמה קניאל

הקדמה

נושא הספר ותרומתו לתחום
משברים, טראומות, סבל ומצוקה הם חלק ממהות הקיום האנושי. אנו פוגשים אותם אצל האבלים, אצל הניצולים ממוות בטוח, אצל בני הזוג שגילו כי יש להם ילד עם מחלה חשוכת מרפא נפשית או גופנית, אצל האדם שזה עתה פוטר, ביתו נשרף או רכושו אבד, ואצל בני הזוג שהתגרשו.

אצל רבים מהנפגעים החיים מתחלקים לשניים: לפני המשבר ולאחריו. בהנחה שאנשים המקורבים לנפגעי משברים עוברים משבר אף הם, הרי ניתן להניח כי רוב בני האדם נמצאים במחזור של משברים, ייסורים, התמודדות, התאוששות וחזרה לשגרה.

על אף שלעתים המשבר צפוי, כאשר הוא מגיע הוא מפתיע וגורם בתחילה למעין מכת קור עזה, המקפיאה את הנפש. המשבר, על הכאב והסבל הכרוכים בו, מטשטש את ההיגיון וקשה לנפגעים לייצר תובנות משל עצמם ולהעריך נכון את חוסנם ומידת יכולתם לצמוח מתוכו.

צמיחה מתוך משבר (צמיחה פוסט טראומטית) היא חוויה סובייקטיבית של שינוי חיובי (רווחים), המתרחש כתוצאה של מאבק במשבר רציני. הצמיחה מתבטאת בהערכה מחדש של החיים, ביחסים משמעותיים יותר עם אנשים קרובים (משפחה וחברים), בשינוי בסדרי עדיפויות בחיים ובחיים רוחניים עשירים יותר.

הרעיון של צמיחה מתוך משבר הוא עתיק מאוד ומופיע רבות בתנ"ך ואף בכתבים של דתות אחרות, אולם רק החל בשנות התשעים של המאה הקודמת הוא זכה לטיפול מדעי, בעקבות התעוררותה של הפסיכולוגיה החיובית. התקשורת נוטה להבליט ולהעצים סיפורי צמיחה מדהימים, כמו למשל זה של הנער דניאל יובל, אשר איבד רגל כשעלה על מוקש ברמת הגולן ב־ 2010 . מטראומה זו הוא צמח ועם כוחות של בולדוזר הניע בעצמו מערכת שלמה לניקוי ישראל ממוקשים.

כוחות מדהימים כשל דניאל גילו גם אודי ותמי ריגאי, שמתוך משבר מתמשך של גידול שני ילדים אוטיסטים הקימו עמותה לילדים בסיכון, אשר בנתה גנים רבים; ומרים פרץ, ששכלה שני בנים ואת בעלה, שלבו קרס עקב מות בנו בכורו, אך צמחה מתוך השכול ומנתבת את סבלה לתחום החינוך; ודוד חטואל מגוש קטיף שהשתקם, הקים משפחה חדשה וייסד עמותה לתמיכה כלכלית לאחר שמחבלים רצחו את אשתו, שהייתה בחודש השמיני להריונה, ביחד עם ארבע בנותיהם; וקצינים שנפגעו במלחמה וחזרו לשרת עם נכויות גבוהות; ואשה שנולדה ללא רגליים, שהפכה לרקדנית מצטיינת על כיסא גלגלים; וילד אוטיסט שהפך למוזיקאי מצטיין, פסנתרן מחונן המנגן עם אצבעות רגליו כי אין לו ידיים.

מצד אחד התקשורת מבליטה סיפורים כאלה ומצד שני, בסביבה הקרובה לנו, איננו רואים מקרים של צמיחה מדהימה מתוך משבר ולכן נוצר הרושם שלכאורה, רק מעטים ומיוחדים מסוגלים לצמיחה כזאת. חשוב לציין אפוא בהקשר זה, כי כאשר יורדים לעומקם של מחקרים בתחום מתברר כי מכיוון שצמיחה מוגדרת כ"רווחים" ממשבר, הרי שבעצם אנשים רבים צומחים ממשברים. עם זאת, מדובר בצמיחה מעטה מדי, ביחס לפוטנציאל הגדול הגלום בנו לצמיחה מתוך משבר.

הספר מיועד להפוך את הצמיחה מתוך משבר למודעת ונשלטת וכך להגדיל את הסיכויים והשכיחות להפקת "רווחים" ולמידה ממשברים. רווחים כאלה- צמיחה- יהפכו את הנפגעים למחוסנים יותר ממשבר למשבר. הספר נועד לעזור לא רק לנפגעים אלא גם לאלה הרוצים לסייע להם בתהליך הארוך הכרוך במעבר ממשבר לצמיחה. הוא אמור, אפוא, לאפשר לקורא למצות ממשבר את מלוא הפוטנציאל הגלום בו ולנסות "להרוויח" ממנו את המיטב.

כדי להבין לעומקה את הצמיחה ממשבר ולמצות את הפוטנציאל הטמון בו יש צורך בתיאוריות ובמחקרים המסבירים את נפש האדם. מדענים מתחומים שונים (פילוסופיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ועוד) ניסו להבין את נפש האדם המורכבת והציגו גישות שונות, שבכל אחת מהן יש גרעיני אמת. ישנו קסם רב ברעיון, שאפשר באמצעות מספר קטן של חוקים להבין תופעות רבות. ואולם, אין בנמצא כיום תיאוריית־על (מטה־תיאוריה), שבעזרתה אפשר לעשות סדר בגישות הפסיכולוגיות ושניתן להציג אותה לקורא בשפה פשוטה.

קחו למשל את אלברט איינשטיין, שבעקבות פיתוח תורות היחסות שלו (הפרטית והכללית) והתבססותה של מכניקת הקוונטים חתר למצוא "תיאוריה של הכול", אך נכשל בכך. השאיפה לפשטות היא טבעית, אולם בתחומים מסובכים הופכת הפשטות לפשטנות מזיקה. מדענים מחויבים בדרך כלל לגישה אחת וקשה להם להכיל בו זמנית כמה גישות, עקב סתירות לוגיות העלולות לצוץ ביניהן. אולם ברמה המעשית אפשר לאחד גישות ולמצוא את המשותף ביניהן ולא את המפריד, וכך השתדלתי לעשות בכתיבת הספר הזה.

הספר מציג מודל אינטגרטיבי מובנה ומדעי לדרכי ההתמודדות השונות המסייעות לצמוח מתוך משברים. על בסיס התשתית המדעית נוצר בו גשר טבעי לכיוון המעשי. הדגש בספר הוא על היחיד ולא על הקבוצה, על האדם הרגיל והשכיח (הנורמלי) ולא על מקרים קיצוניים שיש בהם פתולוגיה.

המורכבות הרבה של התחום מחייבת שפה משותפת לעוסקים בו ולכן עשיתי מאמץ ליצור אחידות בשפה, אשר הביאה עִמה גם אינטגרציה בין תיאוריות ותחומים שונים בפסיכולוגיה.

הספר בנוי על שילוב בןי מחקרים לריאיונות
רבים כותבים על צמיחה ומשברים, אולם מן ההיבט של מדריך לחיים בשיטת "עשה זאת בעצמך". כדי למלא את החסר בתחום הזה השתדלתי ליצור שילוב יעיל בין הספרות המדעית לבין ריאיונות אישיים. ביחס לספרות המדעית הרי הנחיתי עבודות סמינריוניות ועבודת דוקטורט ובאמצעותן נחשפתי לכמות העצומה של המידע המדעי בתחום.

התברר לי כי צמיחה ממשבר היא נושא פופולרי בספרות של הפסיכולוגיה החיובית ומאות מחקרים עסקו בה בעשורים האחרונים. לאחר שהטיוטה הראשונה של ספר זה הושלמה הבנתי עד כמה המחקרים אינם מקיפים היטב את המורכבות של דרכי ההתמודדות עם משברים בכלל וצמיחה בפרט. טבעם של מחקרים שהם ממוקדים ורבים מהם רחוקים מהמציאות המורכבת ורבת הפנים.

כדי לגשר במעט על הפער בין המדע למציאות ערכתי ריאיונות עם כארבעים אנשים, במעין דגימה מזדמנת. השונות בין המרואיינים הייתה מאוד גבוהה: טווח הגילים שלהם נע מ־ 18 ל־ 90 , כשליש מהם נשים וכשני שלישים גברים. בחרתי את האנשים בצורה אקראית, בהתאם לזמינות השיחה עמם ונוחיות קיומה.

בעיקר העדפתי אנשים שלא נחשפים למחקרים בתחום, כמו הדוור השכונתי, מוכר הבשר בסופרמרקט, זקנים בבתי אבות, פועלי ניקיון ובעלי דוכנים בשוק. השתדלתי לפתח עמם שיחה לא מחייבת ולנסות להגיע לנרטיב על המשבר והצמיחה.

הידע שרכשתי סייע לי רבות בקיומו של ריאיון "גמיש" וחופשי: לא אמרתי למרואיינים כי אני עורך מחקר, לא ערכתי רשימות ולא הקלטתי, אבל הקפדתי למהר ולרשום את עיקרי השיחות מיד לאחר שהסתיימו.

עשיתי הכול כדי לטשטש כל סימן לזיהוי המרואיינים, ואני מקווה שהצלחתי בכך. שילבתי את השאלות הבאות בשיחות הפתוחות: ספר לי על משבר/ים שעברת; נסה לדרג (בסולם בן עשר דרגות) את המשבר שלך ביחס למשברים אחרים שאתה מכיר- איך התמודדת? האם למדת/הרווחת משהו מהמשבר? האם הרווחים שלך תורגמו למעשים? כמה זמן עבר מאז המשבר? מה הניע אותך לצמוח? כיצד החלטת לצמוח? מה מנע ממך לצמוח? למה היית משווה את מצבך? האם התרחשו אירועים לפני המשבר שציינת, שחיסנו אותך או החלישו את כוחך להתמודד עמו? במעט מהמקרים הצלחתי להשיג מידע צולב מבני הזוג של המרואיינים, כדי לאמת את הדיווחים על הצמיחה.

התברר לי כי קיים קושי רב לשוחח עם אנשים על "רווחים" ממשבר. נסו למשל לשאול קרוב משפחה ניצול שואה האם היו לו רווחים מהשואה. נסו לשאול הורים ששכלו את בנם חודש אחרי החופה האם היו להם רווחים מכך. איני מתיימר, אפוא, להציג את הריאיונות כמחקר איכותני שיטתי, מה גם שחלק גדול מהמרואיינים לא שיתפו פעולה במידה משביעת רצון וענו על חלק מהשאלות בצורה מאוד לא מחייבת.

ברור גם שהשונות ביו המרואיינים הייתה כה גבוהה שקשה לסכם את דבריהם ולהפיק מהם ממצאים מדעיים. בכל מקרה עזרו לי הריאיונות להבין ולתמוך בכמה מסקנות, המשולבות בספר. אני מקווה שהצלחתי להקים גשר יציב בין המדע לבין יישומו בחיים, בין חשיבה תיאורטית, ממצאי מחקרים, ריאיונות ועצות תכליתיות.

מבנה הספר
הספר בנוי מארבעה חלקים, המלווים את תהליך הצמיחה ממשברים. החלק הראשון עוסק במחזור החיים, המתקדם במעין ספירלה מעגלית מחזורית. במעגל הזה ישנם כמה רכיבים קבועים שחוזרים על עצמם, כמו לחץ, משבר ודרכי התמודדות, המשפיעים על החוסן לקראת המשבר הבא.

הפרקים בחלק זה בנויים על מחזור החיים הזה: הפרק הראשון עוסק בלחץ ובמשברים וטראומות העלולים להתרחש כשהוא מופיע בעוצמות גבוהות. הפרק השני עוסק בתוצאות ההתמודדות עם משברים: נסיגה, הסתגלות וצמיחה.

הפרק השלישי מנתח את רכיבי החוסן שעמם האדם יוצא ממשבר ומתייצב לקראת המשבר הבא. הפרק הרביעי נותן תמונה רחבה על הדרכים בהן מעריכים ומודדים לחץ וצמיחה ועל איך רצוי להעריך אותם בעתיד.

החלק השני עוסק בשליטה עצמית, המהווה מרכיב מרכזי בצמיחה. בחלק זה שני פרקים: הפרק החמישי עוסק במאפיינים של השליטה עצמית, והפרק השישי מפרט את העקרונות התיאורטיים והמעשיים שבבסיס השליטה העצמית בתחום הצמיחה.

החלק השלישי עוסק ביישום השליטה העצמית למתן משמעות נכונה לצמיחה. פרקי החלק הזה מתארגנים בהתאם לרכיבי המושג משמעות: פרשנות ושיפוט מצד אחד, והצבת מטרות מן הצד האחר. הפרק השביעי מפרט את רכיבי הפרשנות והשיפוט.

הפרק השמיני מפרט את העקרונות המשותפים לרכיבי המשמעות, ואילו הפרק התשיעי מפרט את רכיבי המשמעות בהיבט של הצבת מטרות והשגתן.

בחלק הרביעי חוברים שני החלקים הקודמים (השליטה העצמית והמשמעות) כדי להאיר כמה סוגיות מרכזיות בצמיחה. הפרק העשירי עוסק בעיבוד המשבר.

הפרק האחד עשר עוסק בתמיכה חברתית לנפגע. הפרק השנים עשר עוסק במשמעות המאפשרת סליחה, ובפרק השלושה עשר מוצגות המשמעויות לייסורים ולמוות המובילות לצמיחה.

הפרק הארבעה עשר עוסק בתנאים הנדרשים כדי שדתיוּת תסייע לצמיחה, והפרק החמישה עשר עוסק בהומור כמסייע לצמיחה. בפרק השישה עשר מוצגים הבדלי מגדר וגיל בצמיחה, ולסיום - בפרק הסיכום- מוצגת רשימת ההמלצות המעשיות.

למי מיועד הספר
קהל היעד של ספר זה הוא רחב מאוד. מצד אחד הוא נכתב עבור אנשי המקצוע- חוקרים, מטפלים וסטודנטים- העוסקים באנשים הנתונים במשברים למיניהם, במסגרת הדיסציפלינות המרכזיות של מדעי החברה ובהן פסיכולוגיה, חינוך, עבודה סוציאלית וקרימינולוגיה. מנגד הוא מיועד גם לציבור המשכיל הרחב, ולכן השתדלתי לכתוב בשפה פשוטה ולהפוך את החומר המדעי המסובך לידידותי לקורא.

אני מקווה שהצלחתי להלך בין קהלי היעד הללו, שהמרחק ביניהם הוא גדול. מכיוון שכולנו נעים ממשבר למשבר יכול הקורא להתחבר לרעיונות רבים בספר וכך למנף אותו גם עבור עצמו וגם עבור אלה הסובבים אותו שזקוקים לסיוע. הספר יכול אפוא להועיל לציבור גדול ואני מקווה שהוא יסייע לאנשים לצאת ממשברים בעצמם (ללא צורך בסיוע מקצועי), עם סיכויים טובים יותר לצמיחה.

לאורך הכתיבה נקרעתי בין המלצות מעשיות הניתנות להשגה לבין כאלה שנראו לי יומרניות ושאפתניות מדי. נוכחתי לדעת כי לא תמיד נהיר לי מה במציאות חייהם של הקוראים יהיה קל להשגה ומה קשה.

ידוע כי השונות בין אנשים היא גבוהה מאוד, ושיעדים הנראים לאחדים כאוטופיה ניתנים להשגה על ידי אחרים, הנהנים מסביבות חיים נוחות יותר, וכי גם אצל אותו אדם ישנם מצבים דינמיים ומשתנים, המציבים בפניו אפשרויות שונות לשינוי וצמיחה.

חשוב לי כי הקורא יהיה סובלני וייקח עמו את הניתן ללקיחה, ואת שלא ניתן לקחת יפקיד בבנק החלומות הפרטיים שלו, אשר יספק לו חזון העשוי להשפיע על נתינת משמעות חיובית לחייו.

תמונה מוגדלת ופרטי הספר

מחיר מומלץ: 79 ש"ח

| דף הבית | על ההוצאה | חדש ברמות | השתלמויות | רכישת ספרים | הגשת כתבי יד | רשימת הדיוור | תנאי שימוש | יצירת קשר |
© 2008 כל הזכויות שמורות להוצאת רמות ליד אוניברסיטת תל-אביב בע"מ, כתובת ההוצאה: קמפוס אוניברסיטת ת"א
בניין הסנאט, קומה 2, חדר 219, רמת אביב, תל-אביב. ת.ד. 3926 תל-אביב, 61392. | על ידי סמיוטיקה